ERGONOMISCH WERKEN
Wat is ergonomie?
Het woord ergonomie vind zijn oorsprong in de Griekse woorden ergon (werk/ arbeid) en nomos (wet/ regel). Er zijn verschillende definities, maar eenvoudig vertaald houdt ergonomie zich bezig met de verhouding mens, werk en product. Ergonomie streeft ernaar de werkomgeving, taken en producten zo te verbeteren dat de veiligheid, het welzijn en het optimaal functioneren van de mens bevorderd wordt.
Waarom Ergonomisch werken?
Een ergonomische werkplek voorkomt en verkleind de kans op last van uw nek, schouders, armen en polsen en u loopt minder risico op RSI of op het verergeren van eventueel al bestaande klachten.
RSI staat voor klachten aan arm, nek en/of schouder en is een model waarin aandoeningen zoals een tenniselleboog en muisarm beschreven zijn.
5 tips voor ergonomisch werken
1. Maak gebruik van zwaartekracht: laat uw voeten rusten op de grond, laat uw armen steunen op de armleuningen etc. Op deze manier heeft u geen spierkracht nodig om uw lichaam in de juiste positie te houden.
2. Werk met twee handen: verkeerde of overbelasting ontstaat vaak doordat u (langdurig) met dezelfde hand dezelfde beweging maakt. Probeer daarom uw handelingen af te wisselen en eens met de andere hand iets te pakken.
3. Ga recht voor uw werk zitten: een rechte houding is erg belangrijk en recht voor uw werk zitten is belangrijk in het voorkomen van een verdraaide onderrug of nek. Draai uw lichaam dus mee als u bijvoorbeeld de telefoon oppakt.
4. Dichtbij werken is beter dan veraf: De lengte van uw uitgestrekte arm vermenigvuldigd met het gewicht ervan, bepaald de druk op uw wervelkolom als u bijvoorbeeld reikt naar de telefoon. Probeer daarom alles binnen handbereik te houden: pennenbakjes, papieren, nietmachine etc.
5. Werk op een goede hoogte: stel uw bureau dusdanig in dat alles op de juiste hoogte is. Hierbij kan je denken aan de zithoogte van je bureaustoel, hoogte van het bureau en monitor. Een niet ingesteld bureau kan al snel klachten geven.
Zithouding instructie
Zelfs de beste stoel moet goed worden ingesteld om optimale ondersteuning en zitcomfort te kunnen bieden. En ook op de beste stoel wordt geadviseerd dynamisch te zitten. Dit betekent dat het regelmatig wisselen van de zithouding. Dit reduceert eenzijdige, ongezonde spier- en lendenbelasting. De natuurlijke S-vorm van de wervelkolom wordt aangenomen, waardoor lende- en zitspieren ontlast worden. Dit verbetert de bloedcirculatie. Zo worden de lendenen weer hersteld, en wordt gelijktijdig het concentratie- en prestatievermogen vergroot.
In negen stappen een optimale zithouding:
1. Ga op uw stoel zitten en zet uw voeten stevig op de grond. Uw knieën moeten een hoek maken van iets meer dan 90 graden en uw voeten moeten plat op de grond staan. Pas de hoogte van uw stoel aan. Als u goed zit, dan zal de druk onder uw billen net zo groot zijn als onder uw bovenbenen. U kunt dit meten door uw handen onder uw billen en vervolgens onder uw bovenbenen te plaatsen en de druk te vergelijken. Is de druk verschillend, dan zal u de bureaustoel toch nog hoger (bij meer druk bij uw billen) of lager (bij meer druk bij uw bovenbenen) moeten instellen.
2. Ga goed achteraan je stoel zitten. Met je rug tegen de rugleuning, zou er minimaal twee vingers en maximaal een vuist ruimte moeten zitten tussen het zitvlak en uw knieholtes.
3. Uw onderarmen en ellebogen moeten kunnen rusten op de armsteunen en uw schouders moeten ontspannen kunnen hangen.
4. Schuif nu uw bureaustoel tegen het bureau aan. Laat het bureaublad aansluiten bij uw armsteunen. Dit zorgt ervoor dat uw polsen recht blijven bij het gebruik van een de muis of het toetsenbord. Verlaag indien gewenst het bureaublad.
5. Zorg voor een juiste rugondersteuning. De steun in de lage rug heeft een bolle vorm welke overeen komt met de natuurlijke holle kromming van de lage rug. Stel je rugleuning dusdanig in dat je ondersteuning voelt boven de broeksriem.
6. Zorg dat de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte staat, zodat je nek zo veel mogelijk ontlast wordt en dus niet te veel gebogen of gestrekt is.
7. Het scherm moet op armlengte afstand zijn van uw zitplek. Echter is de afstand ook afhankelijk van de lettergrootte op uw beeldscherm. Als u met uw rug tegen de rugleuning zit, moeten de letters goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval, zet dan het beeldscherm dichterbij.
8. Het toetsenbord mag op ongeveer 15 cm van de tafelrand worden geplaatst.
9. Plaats de muis dichtbij het lichaam en zorg dat je de ruimte hebt voor een muis. Zodoende worden je bewegingen groter en forceert u de pols niet met te kleine bewegingen.
Zit-sta werkplekken
Elektrisch verstelbare (duo) zit-sta werkplekken zijn niet meer weg te denken op de werkvloer. Het idee achter zit-sta werkplekken is dat u door een eenvoudige elektrische bediening de werkhouding afwisselt tussen zitten en staan. Ergonomisch onderzoek wijst uit dat dit een positief effect heeft op het voorkomen van typische bureauklachten, door zitten en staan af te wisselen, blijft je lichaam in beweging en presteer je beter.
Desko heeft een zeer uitgebreid assortiment aan elektrisch verstelbaar meubilair. In onze active room in Amsterdam vind u alles op het gebied van actief werken, ergonomische oplossingen, ziet u wat er allemaal mogelijk is en kunt u het meubilair zelfs testen.
Maak een afspraak met onze binnendienst 020-4801020 om een afspraak in te plannen of u kunt mailen naar info@desko.nl